Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرآنلاین»
2024-05-09@10:25:20 GMT

موسی‌پور: یک صفحه جدید اقتصادی باز شده است

تاریخ انتشار: ۲۲ فروردین ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۸۰۲۳۳۱۲

موسی‌پور: یک صفحه جدید اقتصادی باز شده است

اقتصاد > بازرگانی - رییس اتاق مشترک ایران و قطر معتقد است: «رشد صادرات ایران به قطر زمانی خوشحال‌کننده است که توسط بخش خصوصی انجام شود.»

مریم فکری: حدود 10 ماه از ایجاد تنش شدید میان کشورهای عربی با قطر می‌گذرد. در این مدت به نظر می‌رسید که ایران از فرصت بی‌نظیر بازار قطر استفاده کند، اما آمارها نشان می‌‌دهد که کشوری همچون ترکیه از ایران جلو افتاده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دلیل این موضوع از نگاه رییس اتاق مشترک ایران و قطر، نبود زیرساخت‌های لازم در ایران برای صادرات و تجارت است. به گفته عدنان موسی‌پور، «ترک‌ها به دلیل این‌که زیرساخت خوبی داشتند، در بحث دیپلماسی اقتصادی و استفاده از فرصت‌هایی که در منطقه به وجود می‌آید، خیلی سریع‌تر از ایران عمل می‌کنند.» وی متذکر می‌شود: «به حدی کالای ترک‌ها برای قطری‌ها می‌صرفد که حتی ترک‌ها از بنادر ما صادرات به قطر را انجام می‌دهند. این نشان می‌دهد که ترک‌ها قیمت تمام‌شده‌شان خیلی پایین‌تر از ایران است؛ با وجود این‌که صادرات را از مسیر ایران انجام می‌دهند.» آنچه در ادامه می‌خوانید، مشروح گفت‌وگو با عدنان موسی‌پور، رییس اتاق مشترک ایران و قطر در کافه‌خبر خبرگزاری خبرآنلاین است.

  

* در خردادماه سال گذشته روابط قطر با یک سری از کشورهای عربی دچار تنش شد. پس از این اتفاق، بحث این بود که قاعدتا با این اتفاق، فرصت‌هایی در حوزه اقتصاد برای ایران ایجاد خواهد شد. به نظر شما در این بازه 10 ماهه توانستیم از این فرصت‌ها استفاده کنیم؟

اگر ما بخواهیم 5، 6 شریک اول تجاری‌مان را در بخش صادرات نگاه کنیم، می‌بینیم دو کشور امارات و عراق در میان این کشورها وجود دارند. این نشان می‌دهد وجود کشورهای عربی و بازار 500 میلیونی آنها، دقیقا یک فرصت بزرگ برای ما است. ما اگر در گذشته از این فرصت‌ها بنا به دلایلی استفاده نکردیم، اما این فرصت همچنان باقی است.

در گذشته رابطه ایران با قطر بسیار محدود بود و صادرات به این کشور در حدود 60، 70 میلیون دلار بود؛ در حالی که با کشوری مثل امارات حدود 5 میلیارد دلار صادرات داریم. اما بعد از اتفاقی که پیش آمد، هم قطری‌ها تمایل پیدا کردند که با ایران همکاری کنند و هم ایران این تمایل را نشان داد که با همسایه خود یک صفحه جدید اقتصادی باز کند. منتها باید به این نکته توجه کنیم که در 9 ماه گذشته صادرات ایران به قطر نزدیک به 160 درصد اضافه شده است؛ یعنی صادرات از 60 میلیون دلار به 270، 280 میلیون دلار رسیده است.

ما اگر به صورت درصدی به این اعداد نگاه کنیم، آمار خیلی عالی است، اما اگر حجم تجارت خارجی را نگاه کنیم، می‌بینیم آمار ضعیف است و می‌تواند خیلی بیشتر از این‌ها باشد.

* شما بررسی‌ای داشتید که کشوری مثل ترکیه میزان افزایش صادراتی که به قطر داشت، چقدر تغییر کرده است؟

ببینید، ترک‌ها به دلیل این‌که زیرساخت خوبی داشتند، در بحث دیپلماسی اقتصادی و استفاده از فرصت‌هایی که در منطقه به وجود می‌آید، خیلی سریع‌تر از ایران عمل می‌کنند.

 

* چه زیرساخت‌هایی؟

حمل‌ونقل، مسایل بانکی و حمایت دولت از صادرکنندگان. همین الان ترک‌ها گاهی 12 درصد و گاهی 14 درصد جایزه صادراتی می‌گیرند. به حدی کالای ترک‌ها برای قطری‌ها می‌صرفد که حتی ترک‌ها از بنادر ما صادرات به قطر را انجام می‌دهند. همین 3 ماه پیش تفاهم‌نامه‌ای بین وزیر اقتصاد ترکیه، وزیر تجارت ایران و وزیر اقتصاد قطر برای ترانزیت از ترکیه از راه ایران به قطر امضا شد. این نشان می‌دهد که ترک‌ها قیمت تمام‌شده‌شان خیلی پایین‌تر از ایران است؛ با وجود این‌که صادرات را از مسیر ایران انجام می‌دهند.

من عدد و رقم دقیق در این بخش ندارم، منتها می‌دانم که جایگزین اول محصولات امارات و عربستان در قطر، ترک‌ها شده‌اند و بعد کشورهای اروپایی. در کنار آنها، بعد ما هستیم که روند تجاری کشور نشان می‌دهد که رو به رشد هستیم، اما این روند کند است.

 

* همان‌طور که گفتید، ایران زیرساخت‌های لازم برای تجارت را ندارد، در حالی ایران به قطر نسبت به ترکیه خیلی نزدیک‌تر است. این ضعف زیرساخت‌ها را بیشتر در کجا می‌بینید؟

عوامل مختلفی روی صادرات اثر می‌گذارد. در بحث قطر به طور قطع باید اعتراف کنیم و این واقعیت را قبول کنیم که سبد محصولاتی را که قطری‌ها نیاز دارند، ما نمی‌توانیم تامین کنیم.

 

* به چه دلیل؟

آمارها این موضوع را نشان می‌دهد. در حال حاضر ارزش هر تن کالای صادراتی ما حدود 360 دلار است؛ اما ارزش هر تن کالای صادراتی ما به قطر حدود 130 تا 135 دلار است. این نشان می‌دهد که ما کالاهای خام و با ارزش افزوده بسیار پایین داریم صادر می‌کنیم، چون صنعت و تولید ما زیاد قوی نیست. بخشی از صادرات تولید داخلی و بخشی بازاریابی است. از سوی دیگر، مسایل بانکی نیز موثر بود، منتها در قطر یک شبکه صرافی خوبی وجود دارد، یعنی در نهایت با یک هزینه بالاتر مبادلات مالی قابل انجام است؛ اگرچه چندی پیش تفاهم‌نامه‌ای نیز بانک صادرات داشت که ریال قطری را به ریال ایرانی تبدیل کند. این هم می‌تواند هزینه‌های مبادلات مالی را کم کند.

 

* رابطه‌ای که میان ایران و قطر برقرار شده، در رابطه ایران و امارات و کشورهایی که مبادلات اقتصادی ما با آنها با بالا است، اثر نگذاشته است؟

آمارها می‌گوید که واردات ایران از امارات حدود 19 درصد کم شده است، صادرات ایران به امارات نیز تا حدودی کاهش یافته است. این نشان می‌دهد که تجار ایرانی مسیر دیگری را پیدا کرده‌اند. بخشی از کالاهایی که به امارات می‌رفت، به قطر می‌رود.

 

* پس تغییر رویکرد تجار در این موضوع اثر داشته است؟

امارات از نظر اقتصادی جزو 5 شریک اول ما است و 5 میلیارد دلار صادرات به این کشور داریم. در معادلات اقتصادی نه امارات می‌تواند ما را نادیده بگیرد و نه به صلاح ایران است که امارات را نادیده بگیرد. بعضی وقت‌ها عده‌ای می‌گویند که قطر را جایگزین امارات کنیم، اما من معتقدم هنر جایگزین کردن کشوری با کشور دیگر نیست، هنر این است که یک فرصتی مثل کشور قبلی فراهم کنیم. چه ایرادی دارد که ما امارات را داشته باشیم و میزان مبادلات تجاری خود با سایر کشورها را نیز افزایش دهیم.

در کل من اعتقاد دارم که شکل صادرات دارد تغییر می‌کند. قبلا به راحتی یک کالا را صادر می‌کردید و پولش را می‌گرفتید، اما الان مدل آنها به‌گونه‌ای که است که شما را دعوت می‌کنند که به کشورشان بروید و آن کالا را با تولید مشترک آن کشور انجام دهید و اتفاقا کمک مالی خوبی هم می‌کنند. یعنی تا 70، 80 درصد از هزینه پروژه را برعهده می‌گیرند که کالای مورد نیاز در کشورشان تولید شود. در این مدل، خودبه‌خود تجاری که تنها متکی به صادرات هستند، به مرور زمان از بازار خارج می‌شوند، چون باید الگوی جدید را قبول کنند. نه‌تنها قطر، بلکه کویت و عراق نیز این مدل را اجرا می‌کند. اما این مدل در قطر به دلیل این‌که قدرت مالی و سرمایه‌گذاری خوبی دارد، بسیار تاثیرگذار خواهد بود. البته جای نگرانی نیست.

قطری‌ها شاید این مدل را در ایران هم انجام دهند؛ چون به خصوص در بحث مواد معدنی آنها در ایران سرمایه‌گذاری می‌کنند و کالا را برای کشور خود می‌برند. این‌که من می‌گویم جای نگرانی نیست، از این ناحیه است که بالاخره یک طرف ایران شریک آنها است.

 

* اگر ایران به این مدل توجهی نکند، منجر به تضعیف آن نمی‌شود؟

ایران خوب است که این مدل را اجرایی کند، اما ما هنوز جوابگوی سرمایه‌گذاران داخلی نیستیم و قدرت جذب سرمایه‌گذاری داخلی را نداریم. در عین حال، فضای کسب‌وکار به‌گونه‌ای نیست که حتی یک سرمایه‌گذار ایرانی با اطمینان کامل سرمایه‌گذاری مطمئن انجام دهد، بنابراین جذب سرمایه‌گذاری خارجی سخت است؛ آن هم با سیستم بانکی‌ای که داریم.

البته اگر ما هوشمندانه عمل کنیم، جای ترس و نگرانی وجود ندارد.

* زمانی که بحث قطر مطرح شد، برخی از کارشناسان از مدل مشابه آن در روسیه صحبت کردند که از فرصتی که در این کشور برای ما ایجاد شد، استفاده نکردیم.

دلیل آن کاملا مشخص است. سوالی که مطرح است، این‌که آیا روس‌ها به کالای ما نیاز داشتند؟ بله. اما آیا ما می‌توانیم کالا را به آنها برسانیم؟ خیر. زیرساخت‌های ما در ارتباط با حمل‌ونقل هوایی و دریایی با روسیه بسیار ضعیف عمل کرده است و حتی تجاری که تمایل دارند، نمی‌توانند این کار را انجام دهند. روسیه یک بازار بسیار بزرگ و فرصتی بزرگ‌تر از قطر است، منتها قطر به دلیل این‌که همسایه ما است، خیلی از مشکلات با روسیه را با قطر نداریم. از نظر فرهنگی نیز با ما فاصله زیادی ندارند. قطری‌ها به هیچ‌عنوان ایران ستیز نیستند و از همه مهم‌تر، تصویر بسیار مناسبی از ایرانی‌ها در ذهن‌شان است.

 

* یک وجه مشترکی که بین ایران و قطر وجود داشته، پارس‌جنوبی است. فکر می‌کنید با توجه به روابط دو کشور بهبود پیدا کرده، بهره‌برداری و استفاده از پارس‌جنوبی نیز تغییر می‌کند؟

من فکر می‌کنم در این مدت یک مقدار معادله به نفع ایران اصلاح شده است و جای زیاد نگرانی نیست، اگرچه ما خیلی دیر عمل کردیم. قطری‌ها یک بانکی دارند که سرمایه این بانک از گاز می‌آید. قطری‌ها یک ریال قطری را در خود قطر سرمایه‌گذاری نمی‌کنند و خارج از کشور خود می‌روند و پول گاز را برای نسل بعدی‌شان سرمایه‌گذاری می‌کنند. این نکته‌ای است که پاس کردن نعمت‌ها و مزیت‌ها بین نسل‌ها را نشان می‌دهد.

نگاه ما به قطر تنها نباید این باشد که کالا به آنها بفروشیم، ما باید از مزیت‌های قطری در کشورمان برای سرمایه‌گذاری استفاده کنیم.

 

* تا پیش از این رابطه بین بخش خصوصی ایران و قطر خیلی زیاد نبود، این رابطه چگونه تغییر کرده است؟

رشد صادرات ایران به قطر به طور قطع زمانی خوشحال‌کننده است که توسط بخش خصوصی انجام شود. بر این اساس، من فکر می‌کنم ما باید دنبال تقویت بخش خصوصی در قطر باشیم. تشکیل اتاق مشترک ایران و قطر نیز یک گام بسیار مهم برای هماهنگ کردن بخش خصوصی و تدوین برنامه جامع صادراتی و جذب سرمایه‌گذاری با قطر است.

 

35225

 

 

کلید واژه‌ها : جوایز صادراتی - بانک صادرات - صادرات غیرنفتی - ایران و قطر - کاهش صادرات - قطر - تجارت -

منبع: خبرآنلاین

کلیدواژه: جوایز صادراتی بانک صادرات صادرات غیرنفتی ایران و قطر کاهش صادرات قطر تجارت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.khabaronline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرآنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۰۲۳۳۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دهه‌ای به نام «کرامت»...

بار دیگر دهه کرامت فرارسید، دهه‌ای که از روز نخست ماه ذی‌القعده الحرام و با سالروز ولادت با سعادت حضرت فاطمه معصومه(س) آغاز و در روز یازدهم این ماه، مطابق با سالروز ولادت فرخنده و مبارک وجود مقدس امام مهربانی‌ها، حضرت اباالحسن الرضا(ع) پایان می‌یابد.

مراسم دهه کرامت یکی از پرطرفدارترین و شیرین‌ترین روزهای سال برای ایرانیان به خصوص عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) است. این ایام مقارن است با روزهای شعف‌انگیز میلاد دردانه‌های اهل بیت عصمت و طهارت(ع) از نسل و تبار امام موسی بن جعفر(ع) که ایران میزبان آنان است، به همین جهت در این روزها سراسر ایران اسلامی غرق در شادی، شعف و خوشحالی است.

 «قم»، «شیراز» و «مشهد» سه شهر ویژه در دهه کرامت

اگر نیم‌نگاهی به ایام و مناسبت‌های دهه کرامت در تقویم تاریخ رسمی کشور بیندازیم متوجه می‌شویم این دهه به طور خاص با نام شهرهای «قم»، «شیراز» و «مشهد» پیوند خورده است. نخستین روز از این دهه به خاطر گرامیداشت سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه(س) به نام روز «دختران» نامیده شده است.

 این بانوی بزرگوار که در میان شیعیان و دلدادگان خاندان رسالت و امامت(ع) به نام کریمه اهل بیت(ع) مشهور است، در سال 173 هجری قمری و 25 سال پس از تولد مبارک حضرت امام رضا(ع) در شهر مدینه متولد شدند. ایشان به همراه برادر بزرگوارشان حضرت ثامن الحجج(ع) و در میان دیگر فرزندان امام هفتم، حضرت امام موسی بن جعفر(ع) از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بوده و از شایستگی‌های اخلاقی، عرفانی و شخصیتی پرارزشی برخوردار بودند. مادر بزرگوار این بانوی مؤمنه و صالحه، حضرت نجمه خاتون(س) است، یعنی این بانوی مکرمه و حضرت امام رضا(ع) در میان فرزندان حضرت موسی بن جعفر(ع) خواهر و برادر تنی بوده و از یک مادر به نام حضرت نجمه خاتون(س) به دنیا آمدند. مرقد مطهر این بانوی کرامت در شهر مقدس قم واقع شده و پس از شهر مقدس مشهد از آن به عنوان دومین حرم اهل بیت(ع) در ایران اسلامی نام برده می‌شود.

روز پنجم ماه ذی‌القعده در تقویم تاریخ رسمی کشور و در دهه کرامت به نام روز تجلیل از امامزادگان و بقاع متبرکه و به طور مشخص و خاص روز بزرگداشت «حضرت صالح بن موسی الکاظم(ع)» برادر بزرگوار امام رضا(ع) نام‌گذاری شده که مرقد مطهر این فرزند موسی بن جعفر(ع) در منطقه تجریش در ناحیه شمال شرقی شهر تهران واقع شده است.

روز ششم این ماه هم به نام روز بزرگداشت دیگر برادر بزرگوار امام هشتم(ع) یعنی «حضرت احمد بن موسی الکاظم شاهچراغ(ع)» نام‌گذاری شده است. مرقد مطهر این امامزاده بزرگوار در شهر شیراز واقع شده و پس از مشهد مقدس و شهر قم از آن به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع) در ایران اسلامی نام برده می‌شود.

روز پایانی دهه کرامت یعنی یازدهم ماه ذی‌القعده، سالروز ولادت با سرسعادت ولی‌نعمت ما ایرانیان و هشتمین پیشوای شیعیان جهان، وجود مقدس و مبارک عالم آل محمد(ع) یعنی امام اباالحسن علی بن موسی الرضا(ع) است که مرقد مطهر و نورانی آن حضرت در شهر مقدس مشهد به عنوان نخستین حرم اهل بیت(ع) در ایران و دومین کلانشهر مذهبی جهان شهره عام و خاص در سراسر جهان است.

دهه کرامت میزبان قدوم مبارک برخی از فرزندان حضرت موسی بن جعفر(ع) است که بارگاه منور آنان در شهرهای قم، تهران، شیراز و مشهد مقدس پذیرای زائران و مجاورانی است که دل در گرو محبت اهل بیت رسول اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) دارند و همواره خود را ملزم به زیارت حرم مطهر این عزیزان از خاندان رسالت و امامت می‌دانند.

درج نام «دهه کرامت» در تقویم تاریخ رسمی کشور

درج نام دهه کرامت به عنوان یک مناسبت مهم مذهبی و ملی در تقویم تاریخ رسمی کشور از چنان اهمیتی برخوردار بود که شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی کشور به این مقوله ورود پیدا کردند. به همین دلیل با نیم‌نگاهی به این موضوع، مناسب است تا به دو مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی کشور در این زمینه به اختصار اشاره کنیم.

در جلسه شماره 713 کمیسیون مشورتی شورای عالی انقلاب فرهنگی که در روز یکشنبه 16 تیر سال 1398 و با حضور دبیر وقت این شورا و در محل دبیرخانه آن برگزار شد، دبیر این شورا از ارجاع درج نام «دهه کرامت» در تقویم رسمی به شورای فرهنگ عمومی کشور خبر داد. حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر سعیدرضا عاملی در آن جلسه اینچنین بیان کرده بود: «... با توجه به ارجاع مجلس شورای اسلامی به شورای عالی انقلاب فرهنگی مبنی بر درج دهه کرامت در تقویم رسمی کشور این موضوع به شورای فرهنگ عمومی ارجاع شده است...».

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین ضمن تبریک دهه کرامت ادامه داد: «... دهه کرامت از ابعاد هویت‌بخش ملی برای جامعه اسلامی ایران برخوردار است و با توجه به میلاد امام رضا(ع) و حضرت فاطمه معصومه(س) در این دهه مبارک می‌توان برای آن یک جایگاه همدلی و همراه حول ولایت و امامت قائل بود...». ( منبع: پایگاه اطلاع‌رسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، به تاریخ پنـجشنبه ۲۰ تیر سال1398).

همچنین با مراجعه به سوابق مصوبات شورای فرهنگ عمومی کشور درمی‌یابیم در هفتصد و پنجاه و سومین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور که در تاریخ 21 بهمن 1399 برگزار شد، ثبت روز اول ماه ذی‌القعده به عنوان «آغاز دهه کرامت» در مناسبت‌های تقویم تاریخ رسمی کشور به تصویب این شورا رسیده است.

بنابراین با تلاش و همت شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای فرهنگ عمومی کشور، نام «دهه کرامت» در مناسبت‌های تقویم تاریخ رسمی کشور قرار گرفت.

 نام «کرامت» برای این دهه از کجا گرفته شد؟

هرچند که ثبت و نام‌گذاری این دهه یعنی از سالروز ولادت حضرت فاطمه معصومه(س) در روز نخست ماه ذی‌القعده تا روز یازدهم این ماه که مصادف با سالروز ولادت حضرت امام رضا(ع) است، به نام «دهه کرامت» در تقویم تاریخ رسمی کشور به سرانجام رسید، اما در اینجا مناسب است برای ارتباط موضوع این دهه با کلمه و عنوان «کرامت» به سخن امام هفتم حضرت امام موسی کاظم(ع) خطاب به همسر بزرگوارشان و مادر امام رضا(ع) یعنی حضرت نجمه خاتون(س) پس از ولادت حضرت ثامن الحجج(ع) اشاره کنیم. حضرت موسی بن جعفر(ع) در یک جمله کوتاه و خطاب به مادر بزرگوار امام هشتم(ع)، عطا شدن و به دنیا آمدن وجود مقدس امام هشتم حضرت امام رضا(ع) از دامن این بانوی مؤمنه را «کرامت» الهی به وی می‌دانند.

 به همین جهت و در ادامه این نوشتار، متن عربی و ترجمه فارسی این موضوع را به اختصار از کتاب عیون اخبار الرضا(ع) تألیف شیخ صدوق(ره) بیان می‌کنیم:

«...حدثنی تمیم بن عبدالله بن نعیم القرشی رضی الله عنه قال: حدثنی أبی عن أحمد بن علی الأنصاری عن علی بن میثم عن أبیه قال: سمعت أمی تقول: سمعت نجمه أم الرضا علیه السلام تقول: لما حملت بابنی علی لم اشعر بثقل الحمل وکنت اسمع منامی تسبیحا و تهلیلا و تمجیدا من بطنی فیفزعنی ویهولنی فإذا انتبهت لم اسمع شیئا فلما وضعته وقع الأرض واضعا یدیه علی الأرض رافعا رأسه السماء یحرک شفتیه کأنه یتکلم فدخل إلی أبوه موسی بن جعفر علیه السلام فقال لی: هنیئا لک یا نجمه کرامه ربک (متن عربی عیون أخبار الرضا(ع) - الشیخ الصدوق - ج ٢ - الصفحه ٢٩).

از تمیم قرشی روایت شده است پدر علی بن میثم از قول مادرش می‌گفت: «از مادر حضرت رضا(ع) جناب نجمه چنین شنیدم که می‌فرمود: وقتی فرزندم علی را آبستن بودم، سنگینی حمل را حس نمی‌کردم و در خواب از شکم خود، صدای تسبیح و تمجید و لا اله الّا الله گفتن را می‌شنیدم، این صدا من را به هراس می‌انداخت و وقتی بیدار می‌شدم، چیزی نمی‌شنیدم. وقتی وضع حمل کردم، نوزادم دو دستش را به زمین نهاد، سرش را به سوی آسمان بلند کرد و لبانش را تکان می‌داد، گویی چیزی می‌گفت، پدرش موسی بن جعفر(ع) بر من وارد شدند و فرمودند: نجمه! این «کرامت» الهی که به تو مرحمت فرموده، بر تو مبارک باد. (ترجمه عیون أخبار الرضا(ع) شیخ صدوق / غفاری، علی‌اکبر؛ مستفید، حمیدرضا / جلد: 1 / صفحه: 38).

محمدحسین مروج کاشانی

دیگر خبرها

  • جذب ۵.۵ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی در ایران
  • دهه «رکود، عبرت، تجربه»/رکود رکورد زد؛ رشد ۱ دهه فقط ۱درصد
  • دهه‌ای به نام «کرامت»...
  • نگاه هند به جنوب خلیج فارس؛ نزدیکی به امارات، عربستان و عمان
  • صادرات مرغ برای نخستین بار در کشور انجام شد
  • جنگ غزه محور اصلی سفر وزیر خارجه ترکیه به امارات
  • ادغام شرکت‌های کوچک نفتی و فولادی جهشی در اقتصاد کشور است
  • راهکاری برای تشویق و انگیزه سرمایه‌گذاران تدوین شود
  • بندر چابهار بهترین گزینه برای مبادلات تجاری افغانستان
  • کشور نیازمند «سرمایه انسانی آموزش دیده» است